Vrijwilligers!

Waar zouden we zijn zonder … vrijwilligers!

Ja, ook de MTB-route in Dronten wordt onderhouden, uitgebreid en aangepast door …. vrijwilligers. Heb je interesse om mee te helpen tijdens één van onze vrijwilligersactiviteiten? Meld je dan aan bij Gert Edelenbos via facebook (@MtbRoutesDronten) of via een berichtje op de website van de onderhoudsgroep van de MTB-route in Roggebotzand: www.roggebotzand.org/contact .

 

Hoe werkt het?

Van oktober tot en met maart organiseren we op de 2de zaterdag van de maand een onderhoudsochtend. In de maanden mei tot en met september is dit de 2de woensdagavond. Via de whatsappgroep word je geïnformeerd dat er weer onderhoud uitgevoerd gaat worden en kan je aangeven of je mee wil doen. Van de ongeveer 40 vrijwilligers hebben we meestal wel een clubje van 10 a 15 (meestal) man die het bos in trekt. Je kan zelf bepalen of je mee wil doen, deelname is niet verplicht maar altijd wel erg gezellig. Scheppen (batsen en spades in ‘vaktermen’) harken, bosmaaiers, bladblazers en ander gereedschap is aanwezig, dus die hoef je zelf niets mee te nemen behalve een goed humeur en wat spierkracht.

De zaterdagochtend begin rond 8.45 met koffie en duurt tot een uur of 12.30. De woensdagavond begin om 19.00 uur tot het begint te schemeren. Gert Edelenbos en Erik Ruis geven instructies over wat er hoe aangepakt moet worden en dan trekken we in wat kleinere groepjes het bos in. Halverwege is er meestal een pauze voor koffie met cake.

 

Helpen is niet verplicht!

Hulp is niet verplicht maar wordt natuurlijk wel op prijs gesteld en is vooral erg gezellig. Je kan meedenken over de route, je kan wat ideeën inbrengen en je zorgt er voor dat je ook zelf lekker kan MTB-en. Daarnaast kan je zelf ook nieuwe of opgeknapte stukken uittesten: het fietst leuker over de route waar je zelf energie in hebt gestoken!

De MTB-route in het Roggebotzand is vrij toegankelijk voor individuele fietsers. Je hoeft geen entree te betalen of een vignet te kopen. Dat is een bewuste keuze! Met behulp van een grote groep van ongeveer 40 vrijwilligers en met behulp van onze sponsoren houden we de route up-to-date en kunnen we de route, in overleg met Staatbosbeheer, aanpassen.

 

Hoe is het georganiseerd?

Het onderhouden, uitbreiden en aanpassen van de route gaat niet vanzelf. Een enthousiaste groep van 5 man heeft daarvoor de Stichting Roggebotzand (www.roggebotzand.org) opgericht. De stichting heeft afspraken gemaakt met Staatbosbeheer over hoe het onderhoud van de route moet plaatsvinden en we hebben geregeld contact. Het bestuur van de stichting ( https://www.roggebotzand.org/over-ons) kan natuurlijk niet alles alleen doen daarom worden we gelukkig ondersteund door een grote groep vrijwilligers. We zijn zeer blij dat er toch steeds weer 10 tot 15 meestal mannen zich lekker in het bos willen uitleven. Daar zijn we zeer trots op! Daarom organiseren we eens per jaar een barbecue om onze vrijwilligers te bedanken.
bbq2019

Om de kosten voor het onderhouden, uitbreiden en aanpassen van de route te dekken kunnen bedrijven de Stichting sponsoren (zie ook https://www.roggebotzand.org/sponsors) een achttal bedrijven heeft dit reeds gedaan maar we kunnen altijd meer sponsoren gebruiken. Weet je een bedrijf dat de Stichting zou willen sponsoren? Laat het ons dan weten!

Zoals aangegeven is de route vrij, zonder kosten, te gebruiken door individuele fietsers. Als verenigingen of bedrijven gebruik willen maken van de route vragen we een bedrage in het onderhoud en denken we graag mee om de activiteit optimaal te laten verlopen. Activiteiten van verenigingen en bedrijven moeten overigens aangemeld worden bij Staatsbosbeheer.

De vrijwilligers zijn verzekerd voor calamiteiten tijdens het onderhoud via de vrijwilligersverzekering van de gemeente Dronten (https://www.meerpaal.nl/welzijn/vrijwilligersverzekering/). 

Tot slot

We hopen dat je enthousiast geworden bent om je als vrijwilliger in te zetten voor de MTB-route in roggebotzand en dat we je binnenkort kunnen verwelkomen!  Want, waar zouden we zijn zonder ….vrijwilligers!

 

Het bestuur van Stichting Roggebotzand