Flevoland eerste met classificatie van al hun mountainbikeroutes.

Groen is makkelijk, zwart gevaarlijk: Flevoland eerste met classificatie mountainbikeroutes

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben vanaf nu een classificatie waarmee de moeilijkheidsgraad van de route wordt aangegeven. Flevoland is de eerste provincie in Nederland die dit heeft. Het systeem werkt hetzelfde als bij skipistes. Is de route groen of blauw dan betekent het dat de route makkelijk of voor beginners is. Rode of zwarte routes zijn moeilijk en alleen geschikt voor gevorderden.

"De uitdagende stukken van de route worden steeds moeilijker, waardoor het gevaarlijk wordt als je als beginnend fietser op een moeilijk stuk route terechtkomt", vertelt Tom Sloetjes van sportservice Flevoland.

"Dit is gewoon nodig. Vroeger was mountainbiken gewoon op een recht pad door een bos. Nu leggen partijen steeds vaker rotsblokken neer, zijn er sprongetjes in een afdaling en creaties van houten planken op de baan. Daar moet je voor oefenen. Daarom waarschuwen we nu van te voren", legt Sloetjes uit.

De aanleg van het classificatiesysteem is een samenwerking tussen de provincie Flevoland, de Nederlandse Tour Fiets Unie en de mountainbikers van de verschillende gemeenten. "Voor mountainbikers is het belangrijk dat ze van tevoren weten als ze een route gaan rijden wat ze kunnen verwachten", vertelt Frans Roose van stichting MTB Lelystad. "Het onverwachte is natuurlijk altijd spannend. Op het moment dat een route een blauwe kleur heeft, zoals die van ons, dan weet men dat ze enigszins geoefend moeten zijn, maar eigenlijk moet iedereen hem aankunnen."

De paaltjes met daarop de kleur van de moeilijkheidsgraad staan vanaf nu bij de verschillende entreepunten van de routes van Almere, Zeewolde, Lelystad, Urk, Bant , Kraggenburg en Dronten
Rode
Blauwe